Eslöv i samarbete för att ta europeisk pingis till nästa nivå

Om inte förr, så när Truls Möregårdh vann några avgörande poäng mot Spårvägens ex-landslagsman Harald Andersson i Pingisligans andra slutspels-semifinal i april 2022 förstod publiken vad Eslöv betyder för Möregårdh.

De förstod även hur djupt klubben präglar alla som spelar i föreningen och alla som har med den att göra, såsom kommunen, bygden och svensk pingis.

För lagmatchens utgång var det en avgörande match. Truls spel hade till en början gått i baklås. När han kämpat sig tillbaka och gick mot seger skrek han ut sin lättnad med en serie avgrundsvrål, uttryck som kom långt inifrån hans själs allra innersta skrymslen. Känslomässigt verkade det viktigare för honom att vinna den där lag-SM-semifinalen för sitt Eslöv än att slå Timo Boll och bli klar för VM-final.

Det är inte så underligt som det låter, kanske hänger det också samman. När Truls fyllt tolv år flyttade han och hela familjen till Eslöv från Hovmantorp i Småland. Skälet? I Hovmantorp skulle Truls inte kunna optimera den extrema talang han redan då visat prov på. Fast i Eslöv gick det. Varför just där kan man undra. Varför lyckades Truls på åtta år nå en VM-final i pingis innan 20 år fyllda, något som ingen europé lyckats med tidigare, ikonerna och en gång världsettorna Waldner, Persson, Samsonov, Boll och Ovtcharov alla inräknade. Alltså unikt, I ordets sanna betydelse.

Det skulle ta en bok i anspråk att beskriva det myller av omständigheter som på ett täckande sätt berättar den historien, fast utan Eslövs AI hade det inte gått. Eslöv, med sin pingiskompetens, entusiasm, och familjära stämning. Sin osinade nyfikenhet och vilja att utveckla det individuella och speciella i varje spelare som äntrar Blomsterbergshallen, belägen några ballongplockar från stadens centrala delar.

När Truls och hans familj valde Eslöv för åtta år sedan så var föreningen etablerad som en av de bästa i Sverige. 1993 gick herrlaget upp i högsta serien. Med fast och vänlig hand, ledd av den outtröttliga och pingispassionerade familjen Andersson – pappa Birger, som gick bort 2016, och sönerna Thomas, Peter och Mattias, valde man att bygga stabilt och långsiktigt. Man byggde kompetens, tränare, nätverk av sponsorer och samarbetspartners. Och man byggde förtroende och tillit. Det var lite snack och mycket verkstad. Vad Eslöv AI lovade höll man. Man levererade som om varje överenskommelse vore huggen i sten.

Eslöv sneglade mot Asien och Kina. Där hade man bra kontakter som kunde förmedla erbjudanden till spelare som passade i Eslövs-andan, och som bidrog till att förädla den. Exempelvis Xu Hui, som faktiskt utvecklades som spelare i denna miljö. Svenska löften lockades till staden, vars storlek passade som handen i handsken med en sport som bordtennis. Närheten till skola, träning och boende gjorde att tid inte var någon bristvara, och därmed inget problem.

Säsongen 2004/2005, tretton år efter att föreningen tagit klivet upp i högsta serien, kom herrlagets första SM-guld. Det följdes av ytterligare tolv, hittills. Damerna vann sitt första lag-SM 2013. Sedan dess har det blivit sex till. Damer och herrar, killar och tjejer. I Eslöv AI ska alla med. Alla ska känna tillhörighet. Den bästa gruppen är en mixad grupp.

Och staden solar sig i detta helhetstänk av framgångar. Samtidigt som man hjälper till att hålla nivån uppe genom att vara tacksamt tillmötesgående för att underlätta Eslöv AI:s ständiga utveckling, vilket bland mycket annat också drar pingisungdomar och skolpengar från när och fjärran till den lilla staden, tack vare klubbens fina rykte i bordtennisvärlden. Förutom till Kina har det ryktet även nått Egypten, vars pingisunderbarn Hana Goda tycker att Eslöv är ett Mecka, dit hon i perioder gärna vallfärdar för att träna och förkovra sig i den trivsamma miljön. Och för att se till att det blir fler SM-guld till Eslöv.

Med världens ledande bordtennisgummiproducent, tyska ESN, har Eslöv sedan länge ett samarbete kring Truls Möregårdh. I det samarbetet ingår även svenska STIGA.
Under hösten kommer samarbetet med tyskarna att utökas. Stiftelsen compass, grundad av ESN:s ägare, stöttar unga europeiska pingistalanger för att de precis som Truls Möregårdh ska kunna optimera sina förmågor. Compass kommer periodvis att placera flera av sina unga spelare i Eslöv, dit även de lovande 16-åringarna David Björkryd och Elias Sjögren nyligen flyttat permanent för att få bästa möjliga träning och matchning.

Och: ett hemligt rum i hallen är under byggnad. Där ska Eslöv placera en revolutionerande uppfinning som utvecklats av ett dotterbolag till ESN. Uppfinningen heter Spinsight och är ett verktyg som i realtid och för varje slag kan mäta bollens skruv, fart, placering, bollbana och höjd över nät. Bland annat Truls Möregårdh har testat uppfinningen och han och hans tränare och bror Malte Möregårdh har regelbundet jobbat med den under en period. De ser båda stora möjligheter och fördelar att integrera Spinsight som en bärande del av

Truls dagliga träning. Kanske blir det Spinsight som gör att Truls kan utmana och i framtiden besegra de främsta kineserna. Fyra prototyper av maskinen finns idag utplacerade på strategiska pingisplatser i Europa. Den enda i Norden finns i…ja just det – Eslöv.

Så varför väljer världens största bordtennisgummitillverkare, dess sportgrupp ACE och dess stiftelse compass att samarbeta med Eslöv? VD Daniel Zwickl berättar:

“Vi har jobbat med Eslöv under flera års tid. Klubben har bevisat att man har förmåga att utveckla talanger till hög nationell och internationell nivå. Eslöv har kompetens i hallen, med tränare som Malte Möregårdh, Peter Andersson och Mattias Andersson. Man har en akademi och ett a-lag med unga ambitiösa spelare av båda könen.”

Och man har Truls som har hela världen som arbetsfält men sin bas i Eslöv, bland vänner och familj och klubben, vilket sammantaget betyder oerhört mycket för honom.

“Att våra unga compass-spelare kan se Truls i daglig träning är ytterligare en stor fördel”, fortsätter Daniel Zwickl. ”Lika viktigt är att man i Eslöv verkligen bryr sig om spelarna, även utanför bordet. Så här har vi funnit vår ideala svenska partner under ledning av ordföranden Thomas Andersson. Jag vill tacka honom för vårt samarbete, för öppenheten, för vår gemensamma strävan och delade vision att ta europeisk bordtennis till nästa nivå.”